3800 leerlingen springen het schooljaar in met een nieuwe editie van de KiVa Kick-Off


woensdag, 27 september, 2017
3800 leerlingen springen het schooljaar in met een nieuwe editie van de KiVa Kick-Off

Na de succesvolle eerste editie in 2016 komen de Mechelse KiVa-scholen dit jaar opnieuw samen voor een anti-pestfeest. Woensdag 27 september wordt voor 3800 leerlingen een dag om niet snel te vergeten.

 

Mechelen is trots op alle schoolteams die zich dagelijks inzetten om de leerlingen een fijne leeromgeving aan te bieden. Met de Kick-off wil de stad specifiek de KiVa-scholen met elkaar in verbinding brengen. De KiVa-succesformule gaat uit van de volgende hefbomen: een samenhangend schoolbeleid, competente leerkrachten, leerlingen die zelf verantwoordelijkheid nemen, ouders als bondgenoten en boeiend materiaal. KiVa benadert pesten als een groepsproces. Er is dan ook een groep nodig om het op te lossen. De  bouwstenen – school, klas, groep, individu – smelten samen op de Grote Markt. Dit laat een krachtige boodschap achter bij onze jongere generatie.

KiVa in 23 Mechelse scholen

 

KiVa kent zijn oorsprong in Finland. Het wetenschappelijk onderbouwde anti-pestprogramma dankt zijn populariteit aan de positieve resultaten in talloze scholen over heel de wereld. Vlaanderen telt intussen 115 scholen, waarvan er 23 in Mechelen gevestigd zijn. Daarmee is Mechelen de koploper.  De afdeling Preventie en Veiligheid gaat al jaren de strijd aan tegen pesten op school. Via een scheurkalender, allerlei workshops en theater voor scholen werken ze aan bewustwording rond de problematiek. Via KiVa krijgt deze inzet een structureel karakter.

 

“Mechelen wil het initiatief nemen onder de Vlaamse steden en resoluut ‘neen’ zeggen tegen pesten, een problematiek die ernstige gevolgen kan hebben voor de slachtoffers: angst, depressie, eenzaamheid, lagere eigenwaarde, moeite om anderen te vertrouwen, psychische problemen. Het Finse antipestprogramma onderscheidt zich door haar integrale en schoolbrede benadering en streeft daarmee een duurzaam effect na. Dat doet het door leerlingen, leerkrachten én ouders te betrekken. Het is een combinatie van trainingen voor leerkrachten (theoretisch kader, interventietechnieken, implementatieplanning), lessenpakketten, inoefenen van de aangeleerde methodieken via een computergame voor leerlingen en ook het betrekken van ouders via ouderavonden”, aldus schepen voor Preventie Stefaan Deleus.  “Dit jaar zakken 17 van de 23 KiVa-scholen af naar de Grote Markt. Dat zijn 210 klassen of ruim 3800 leerlingen die ‘nee’ zeggen tegen pesten. Jongeren die al eens met pesten te maken krijgen merken op een dag zoals vandaag dat ze er niet alleen voor staan. Dat is een sterk signaal en iets waar ik alleen maar heel fier op kan zijn,” vult schepen Deleus verder aan. De stadsdienst Sociale Preventie wil samen met Tenz – het vroegere Leefsleutels - blijvend impulsen geven aan het KiVa-project. Een Kick-Off en twee intervisies per schooljaar zorgen voor continuïteit en verdieping. Voor de pilootscholen kregen we ook financiële steun van de Lions Club Mechelen, om de KiVa-game te implementeren. Ook zij geloven in het anti-pestprogramma.

 

Programma KiVa Kick-off 

 

9u30: Verwelkoming door schepenen en de kinderburgemeester

9u35: jOris Casteels, Warremma en de dansertjes van Coloma (anti pest lied)

9u45: MC Raoul: interactief spel 1 tegen allen

10u05: Ketnetband: move tegen pesten

10u30: Afsluiten in KiVa stijl

 

Het KiVa anti-pestlied, gecomponeerd door jOris Casteels en ingezongen door het Mechelse cabaretduo ‘Warremma’, blijft een vaste waarde. Het kan niet ontbreken en  wordt luidkeels meegezongen. Ook de enige echte en geboren entertainer MC Raoul komt dit jaar weer langs voor de sfeer en ambiance. Hij begeleidt de kinderen met een interactief spel, waarbij ze 200 strandballen in verschillende goals moeten verzamelen door samen te werken. Spektakel en fun verzekerd. Dit jaar verwelkomen we de Ketnetband voor het eerst op de Kick-Off. Met hun ‘Move tegen Pesten’ mogen zij absoluut niet ontbreken. Ze worden beschouwd als rolmodellen voor jong en oud, waarbij ze een sterk standpunt innemen tegen het pesten.

“Deze mooie samenwerking verhoogt het welzijn van de leerlingen op korte en lange termijn. Dankzij de Kick-Off krijgen de kinderen al een eerste gevoel van samenhorigheid en kunnen ze het schooljaar inzetten met een knaller van formaat,” besluit schepen Stefaan Deleus.