Slimme boxen in Mechelen


woensdag, 2 augustus, 2017
Slimme boxen in Mechelen

Mechelaars mogen vanaf nu experimenteren met slimme boxen: een nieuwe manier van leveren.  Een slimme box is een lockersysteem dat de mogelijkheid geeft aan gebruikers om hun (online) aankopen in één van de twintig beschikbare vakjes te ontvangen, te bewaren, te laten leveren of door te geven.

In Mechelen zijn er op twee locaties slimme boxen geplaatst. In het stadscentrum staan ze in Parking Veemarkt op niveau -1, vlak aan de trap. Aan de stadsrand zijn ze te vinden aan parking Zandpoortvest 2 aan de ring rond Mechelen. De boxen zijn hier geplaatst aan de inrit van de parking. Aangezien deze parking vrij binnen en buiten te rijden is, kan men dus makkelijk even een pakketje ophalen uit de box.

Een handig instrument voor shoppers en handelaars

“De Slimme Boxen zullen een handig instrument zijn voor shoppers”, vindt schepen van Lokale Economie Katleen Den Roover, “Consumenten kunnen bv. met een winkelier in de binnenstad afspreken om de bestellingen te leveren in de box. Daarna kan men het ophalen wanneer dit het beste past na de winkeluren. Shoppende bezoekers kunnen dan weer hun aankopen tijdelijk bewaren om daarna verder de stad in te trekken. Ofwel kunnen ze verder handenvrij shoppen ofwel kunnen ze een andere activiteit in de stad doen. Zo kunnen zij aangenamer vertoeven in de stadskern. Het bewaren van goederen wordt zo een extra dienst ten aanzien van de bezoekers en past zo binnen ons concept van Mechelen Winkelstad om een totaalbeleving aan te bieden.”

De Slimme Boxen kunnen ook voor andere doeleinden gebruikt worden: werknemers of bewoners in de stadskern kunnen hun online aankopen laten leveren in een Slimme Box om ze daar op te halen. Op deze manier wordt het aantal mislukte afleveringen door koeriers of leveranciers teruggedrongen, omdat men eender wanneer kan uitleveren in de lockersystemen en een aanwezigheid van de ontvangst niet langer vereist is.

Ook voor handelaars kunnen de Slimme Boxen een handig instrument zijn. Zij kunnen bv. een nabestelling van een klant klaarleggen in de boxen, waarbij de klant het kan komen afhalen wanneer het hem of haar past. Of een handelaar kan buiten de venstertijden iets laten leveren door een leverancier en het afhalen wanneer het de handelaar het beste past.

Onderzoek naar een meer duurzame en efficiënte stadsdistributie

De Stad Mechelen is partner binnen de Europese projecten Cyclelogistics Ahead en Novelog. Deze hebben beide de overkoepelende doelstelling om de mogelijkheden naar een meer duurzame en efficiënte stadsdistributie te onderzoeken. Experimenteren met een lockersysteem behoort hierbij tot de subdoelstellingen van beide projecten. Met het experiment ‘Slimme Box’ wordt onderzocht hoe lockersystemen een rol kunnen spelen in het verduurzamen en efficiënter maken van de goederenstromen in de stad.

“Om onze stad leefbaar en levendig te houden moeten we het aantal gemotoriseerde kilometers terugdringen. Met onze inspanningen op het vlak van duurzame stadsdistributie proberen we tegelijkertijd ook de efficiëntie en het gebruiksgemak te verhogen. Het gebruik van slimme lockers is daar een goed voorbeeld van: er worden minder overbodige kilometers gereden door leveranciers en toch krijgen handelaars, bewoners en werknemers in de stad meer flexibiliteit voor het bezorgen en ophalen van pakketten”, zegt schepen van Mobiliteit Marina De Bie.

Een open systeem

Het systeem van de Slimme Box is een open systeem dat door iedereen gebruikt kan worden. Hiervoor werkt de Stad Mechelen samen met technologiebedrijf Bringme. Het enige wat men nodig heeft is een smartphone om zo te kunnen inloggen op de Bringme app.

“Mechelen heeft de ambitie om een Slimme Stad te zijn. We zijn voortdurend op zoek naar hoe we ‘slimme technologie’ kunnen inzetten om in te spelen op de noden van de Mechelaar. Met de Slimme Boxen zetten we weer een stap in de goede richting. Via een eenvoudige app op zijn smartphone kan de Mechelaar, de handelaar of een bezoeker gebruik maken van dit lockersysteem, ook na sluitingstijd.  Het is een eenvoudig en toegankelijk platform waarmee men een pakje kan laten afleveren, terug bezorgen of even bewaren,” vertelt Stefaan Deleus, schepen van Slimme Stad en ICT.

Voor meer informatie over het project ‘Slimme Box’: zie https://www.mechelen.be/slimmebox

Voor meer informatie over Bringme: zie https://www.bringme.com/nl